Fareler ve İnsanlar

26 Ocak 2016 Salı

| | |

        Akıcı anlatımı, keyifli betimlemeleri ile kolay okunan su gibi akan bir kitap Fareler ve İnsanlar. Hayallerinden, umutlarından başka hiçbir şeyleri olmayan iki ahbap çavuş. Lennie ve George ... Lennie iri yarı ve kuvvetli vücuduna rağmen bir çocuğun zekasına sahip.  Safiyane duygularla yaptığı şeylerin sonuçlarını kestiremiyor ve doğal olarak başını sürekli belaya sokuyor. Lennie yumuşak ve tüylü şeylere dokunmayı çok seviyor. Yumuşak tüylü kadife kumaşları, kedi ve köpek yavrularını ve özellikle de fareleri görünce dokunmadan duramıyor. Ancak içinde kötü niyet olmamasına rağmen fazlaca kuvvetli olduğu için zarar veriyor dokunduğu şeylere. Insanları korkutuyor, hayvanları öldürüyor. George onun kötü niyetli olmadığını bildiği için onu kontrol altında tutmaya  çalışıyor. Etrafına zarar vererek başını belaya sokmaması için sürekli tembihlerde bulunuyor ama nafile...

        Lennie çalıştıkları çiftliğin sahibinin kızının kadife elbisesine dokunmak isteyince kız korkar ve iki kafadar linç edilmekten son anda kurtularak çiftlikten kaçarlar. Yeni bir çiftlikte iş bulurlar. Tek istedikleri biraz para biriktirerek kendi çiftliklerini satın almak ve orada mutlu mesut yaşamaktır. Çalışmaya başladıkları çiftlikte de işler sandıkları kadar yolunda gitmez. Herşey yoluna girmişken , hayallerindeki çiftliğe adım adım yaklaşırken Lennie yine bir hata yapar. Bu kez yaptığı hatanın geri dönüşü yoktur ve George hem hayallerine hem de yol arkadaşı Lennie'ye veda etmek zorunda kalacaktır. 

       Başta da dediğim gibi  John Steinbeck'in şahane betimlemeleri sayesinde okurken kendinizi George ve Lennie'nin yanında gibi hissedecek, onların hayallerine ortak olacaksınız. 
Mutlaka duymuş olduğunuz  ama bir şekilde okumayı ihmal ettiğiniz bu klasik,  yarıyıl tatilinde olduğumuz şu günlerde herkese  tavsiye edeceğim keyifli bir tatil kitabı. 
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Çocukken belki de ödev olarak okuduğumuz  bazı klasikleri , bu yaşta , şimdiki akılla okumak ve çok daha iyi anlamak sanırım büyümenin en güzel yanlarından biri. 

 Beyaz perdeye ve tiyatroya da konu olmuş bu kitabın filmini ve tiyatro oyununu izlemek istersiniz diye  sizin için sorunsuz çalışan linkler buldum ...




                                         Filmi sorunsuz izlemek  için tıklayın lütfen ....









Biri okusa da ben de dinlesem mi diyorsunuz :) Buyrun öyleyse ...






Kitabımızın birbirinden farklı kapak tasarımlarını sizler için  derledim...













0 yorum:

Yorum Gönder