Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi...

14 Temmuz 2014 Pazartesi

| | |





 
         Yaz başı , Eren'in sünneti , yazlığa gitme telaşı , valiz hazırlama , yazlığa gelip yerleşme derken elime alıp bir solukta okuyabileceğim kitabımın okuması uzadı da uzadı. 515 sayfalık kalın görüntüsü ve alışkın olmadığımız şekilde uzun adı ile ilk başta gözünüzü korkutsa bile daha ilk sayfalardan bu müthiş cümbüşün içine dalıyor ve kendinizi şaşırtıcı hayatların içinde inanılmaz karakterlerin arasında buluyorsunuz. Hepimizin tanıdığı ünlü isimler hariç 360 karakter olduğu söyleniyor. Ben saymadım.:) Kitabın arkasına  kim kimdir diye alfabetik bir fihrist de koymuş yazar.



      Okurken sık sık size bu kitabı nasıl anlatacağımı düşündüm. Aslında gerçekten anlatması çok güç. Giriş gelişme sonuç vs gibi klasik bi örgüsü yok. Denize nazır ama denize tamamen arkasını dönmüş bir Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi , hastaları çalışanları çevresinde giderek genişleyen olaylar ve insanlar . Şöyle düşünün karşınızda birisi var ve size bişey anlatmaya başlıyor. Anlattığı mevzunun içinde geçen bi karaktere geçip uzun uzun onu anlatıyor. Sonra onu anlatırken laf arasında geçen başka birine atlayıp onu anlatmaya başlıyor. Bu böyle böyle devam ediyor. Bi noktada kim kimdi ne oluyor biz nerden nereye geldik diyorsunuz ve kafanız iyice karışıyor. Bu da yetmezmiş gibi karakterlerin umulmadık anlarda birbirleri ile bi şekilde bağlantılı olduğunu anlayıp şaşırıyorsunuz. Tam ipin ucu kaçtı galiba baştan okumam gerekecek derken şahane yazarımız Ayfer Tunç bize kısa özetler yazarak konuya tekrar vakıf olmamızı sağlıyor. Bunun yanında anlatılan olaylar mekanlar kişiler öyle lezzetli ki sonuçta karşınıza alışkın olmadığınız bir tarzda yazılmış inanılmaz keyifli bir roman çıkıyor.



      Kitapta diyalog neredeyse yok denecek kadar az. Uzun uzun paragraflar var. Ama hiç sıkılmadan okuyorsunuz. Çok ama çok sevdim. Okurken sık sık yanımdakilere anlattım dayanamadım. Kısacası sizi cidden şaşırtacak eğlendirecek ve bilgilendirecek nefis bir Ayfer Tunç Kitabı daha. Unutmadan söyleyeyim yazarımızın ikinci kitabı...Mutlaka ama mutlaka okuyun...



Kitapla ilgili yazılıp çizilenleri merak edip baktığımda en ilginç yorumları da burada buldum :


http://blog.milliyet.com.tr/bir-deliler-evinin-yalan-yanlis-anlatilan-kisa-tarihi/Blog/?BlogNo=270325


Okumalarını ve yorumlarını sürekli takip ettiğim  diğer bir blog ta bu kitabı okumuş ve buyrun keyifli yorumu :

http://beyazkitaplik.blogspot.com.tr/2014/03/bir-deliler-evinin-yalan-yanls-anlatlan.html


0 yorum:

Yorum Gönder