Satranç...

16 Eylül 2014 Salı

| | |
            

         Bu kitabı okumak için elime aldığımda yazarı ile ilgili çok az şey bildiğimi fark edip bir değişiklik yaptım ve önce yazarı ile ilgili bir şeyler okudum. Beş dil bilen yazar Stefan  Zweig 1881 yılında Viyana'da doğmuş.1942 yılında intihar etmiş. Ve kitabımız Satranç intihar etmeden bir kaç ay önce yazdığı  kitap olarak dikkat çekiyor. İntihar öncesi psikoloji ile yazılmış bir uzun hikaye olduğunu öğrendiğimde daha da çok merak ettim Satranç'ı.
     
       

Kaynak :wikipedia
     Savaş karşıtı olan yazar 1.Dünya Savaşı sırasında Viyana'da  gönüllü olarak  savaş arşivinde memur olarak çalışmış. Sonra evlenerek Avusturya Salzburg'ta ağaçlar içinde bir villaya tanışan yazarımız bütün güzel eserlerini bu villada yazmış. Yahudi kökenli yazar Nazilerin baskısı yüzünden (ki villası basılıp kitapları yakılmaya başlanmış), ülkesini terk etmek zorunda kalmış ve Londra'ya yerleşmiş. Daha sonra İngiliz vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunmuş ve yeni bir evlilik yaparak İngiliz vatandaşı olmuş. Konferans vermek için gittiği ülkelerden biri olan Brezilya'ya yerleşmiş (burada sürgün olduğu da söylenmektedir) ve Satranç isimli uzun öyküyü burada yazmış.

     Avrupa'nın siyasal düzenindeki bozulma, Nazi düzeninin kalıcı olduğundan duyduğu korkular ve belki de kendi iç dünyasında yaşadığı bunalım neticesinde 22 Şubat 1942'de Rio de Janeiro'da, karısı Lotte ile birlikte intihar etmiş. Çok üretken bir yazar olan Zweig'in dilimize de çevrilmiş bir çok eseri var.


          Gelelim kitabımıza... New York'tan Buenos Aires'e giden bir yolcu gemisi. Bu gemide yolculuk eden, yaşam  hikayesi oldukça ilginç, kimsenin yenemediği bir satranç dehası Czentovic...Adam geçmişini çoktan unutmuş (burada merak edin ve geçmişini kitapta siz okuyun diye ipucu vermiyorum :) ) küçük dağları ben yarattım edası ile büyük paralar karşılığında satranç turnuvalarına katılıyor.Bu satranç dehası  anlatıcımızın ilgisini çekmiştir bir kere ve bir şekilde yanına yaklaşmaya çalışır. Ancak bu sadece Czentovic'i bir satranç turnuvasına katılmaya ikna edince mümkün olacaktır.
    

    

         Gemide seyahat eden petrol zengini McConner finans sorununu halledince Czentovic , yolcular arasında satranç oyunu ile ilgilenen bir kaç beyefendinin de katıldığı küçük gruba karşı satranç oynamayı kabul eder. Oyun sırasında bizimkiler bir hamle yapacakken oradan geçen bir bey  bu hamleyi yapmayın onun yerine şu hamleyi yapın diyerek sadece sözlü olarak oyuna katılır. Oyuna dışarıdan katılan bu beyin adı Dr.B.'dir. İnanılmaz bir şekilde oyunu kazanırlar ve satranç dâhisi Czentovic  Dr.B. karşısında ilk yenilgisini alır. Anlatıcımız, Dr.B. ile geminin güvertesinde saatler süren bir sohbet edecek ve ancak kitabı  okuyunca öğreneceğiniz inanılmaz bir hayat hikayesine tanıklık edecektir. Sonra neler mi oluyor ? Hiç vakit kaybetmeden bu kitabı edinin ve okuyun diyorum. Ben çok etkileyici buldum. Sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum. Lütfen tavsiyem üzerine okuyanlar olursa burada yorumlarını yazsınlar. Şimdiden teşekkür ediyorum...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Canim cok ilginc geldi hemen okunacaklar listesine alindi.Cok emin degilim ama Nicole Kidman'in da oynadigi Zweig ilk karisiyla yasadigi tutkulu iliskiyi ve yasamlarini anlatan guzel bir filme rast gelmistim sanirim
Hatta simdi gogle a bir sordurayim bakayim

Yorum Gönder